Programme


Proposed Schedule:
This hackathon is 2-day 'tool-focused' workshop with presentations and demonstrations on the first day and an opportunity for guided hands-on development work using Taverna with IMPACT (or 3rd party) tools on the second day (similar to a “Dev-Day”).

The planned agenda for the workshop will follow the basic plan below, however there may well be some 'ad hoc' modifications to this timetable depending on the requirements of the attendees, so please do watch for changes:

Day One - 14th November
No
Time
Content
Location
Duration
Presenters
1
9.30-10.00
Registration with Tea & Coffee



2
10:00-10:10
Attendee Introductions - experience/background/aims

10min
All
3
10.10-10.25
Introduction to IMPACT - Context, Scope, Requirements
(presentation)

15 min
Clemens Neudecker
4
10.25-10.40
Introduction to Taverna
(presentation)

15 min
Katy Wolstencroft
5
10.45-11.30
Workflow Design & Management in Taverna
(practical training session)

45 min
Katy Wolstencroft
6
11.30-12.15
The IMPACT framework – from tools to workflows
(practical training session using the "Toolwrapper")

45 min
Sven Schlarb
7
12.15-12.25
Review of morning and discussion of aims

10 min
All
8
12.30-13.15
Lunch

45 min

9
13.20-14.05
Workflow development in digitisation – examples and issues, part I
(practical training session using workflows from myExperiment)

45 min
IMPACT/myGrid
10
14.10-14.55
Workflow development in digitisation – examples and issues, part II
(practical training session - continued)

45 min
IMPACT/myGrid
11
15.00-15.30
Tea & Coffee Break

15 min

12
15.30-16.00
Taverna server as a portal
(with examples from "Taverna Server Interfaces")

30 min
Clemens Neudecker,
Rob Haines
13
16.05-16.20
Taverna roadmap
(presentation)

15 min
Shoaib Sufi
14
16.25-16.40
Summary

15 min
IMPACT/myGrid
15
16.45-17.15
Open/panel discussion with agreement of aims for 2nd day

30 min
All
16
17.15
Close of Day




19:00
Social Dinner at eastZeast




Day Two - 15th November
No
Time
Content
Location
Duration
Presenters
1
9.30-10.00
Meet and chat for Tea & Coffee



2
10.00-10.25
Reviewing aims of day and forming work-groups

25 min
IMPACT/myGrid
3
10.30-12.30
1st Hacking session (tea & coffee available)
Note there will be two distinct threads:
A Workflow design techniques
B The coding hackathon

120 min
All
4
12.30-13.00
Review of morning's progress (also posted to wiki)

30 min
All
5
13.00-14.00
Lunch

60 min

6
14.00-16.00
2nd Hacking session (tea & coffee available)
Note there will be two distinct threads:
A Workflow design techniques
B The coding hackathon

120 min
All
7
16.00-16.30
Review of afternoon's progress (also posted to wiki)xxxxxxxxxxxxxx

30 min
All
8
16.30-17.00
Open discussion and summary of day

30 min
All

If there is any particular content that you would like covered, please use the discussion pages to give your thoughts.
For any other feedback, please contact Ed Bremner